Navigation Menu+

Els espàrrecs, beneficis nutricionals

Posted on abr. 2, 2013 by

Els espàrrecs són tiges joves i tendres de la Esparreguera, planta herbàcia de la família de les liliàcies que arriba fins a metre i mig d’alçada. A aquesta família pertanyen també altres vegetals com les cebes i els porros. Tanmateix, l’espàrrec no s’assembla a ells ni té el mateix sabor. Moltes de les plantes d’aquesta família, pertanyents a gèneres diversos, formen bulbs o engrossiments subterranis de la tija, i totes elles són riques en olis essencials sulfurats molt volàtils i d’efectes beneficiosos per a la salut.

Propietats nutritives:

.- Els espàrrecs frescos estan constituïts sobretot per aigua. El seu contingut en sucres i en greixos és molt baix, mentre que són una de les hortalisses més riques amb proteïnes. A més, contenen un alt contingut en fibra.

.- En relació amb el seu contingut vitamínic, destaca la presència de folats, provitamina A (betacarotè) i de les vitamines C i E. A excepció dels folats, la resta compleixen una important acció antioxidant. També estan presents altres vitamines del grup B com la B1, B2, B3 i B6.

.- Els folats intervenen en la producció de glòbuls vermells i blancs, en la síntesi de material genètic i la formació d’anticossos del sistema immunològic. La vitamina C participa en la formació de col·lagen, glòbuls vermells, ossos i dents, alhora que afavoreix l’absorció de ferro dels aliments i augmenta la resistència enfront de les infeccions.

.- La vitamina E col labora en l’estabilitat de les cèl·lules sanguínies i en la fertilitat. El betacarotè és un pigment que l’organisme transforma en vitamina A segons les seves necessitats. La vitamina A és essencial per la visió, el bon estat de la pell, el cabell, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic.

.- La vitamina B1 intervé en el metabolisme dels hidrats de carboni. Per això, els requeriments d’aquesta vitamina depenen, en part, del contingut en hidrats de carboni de la dieta. La seva deficiència es relaciona amb alteracions neurològiques o psíquiques (cansament, pèrdua de concentració, irritabilitat o depressió).

.- La niacina o vitamina B3 facilita el funcionament del sistema digestiu, el bon estat de la pell, el sistema nerviós i la conversió dels aliments en energia …

.- En quant a minerals, els espàrrecs presenten quantitats importants de potassi, ferro, fòsfor i iode, a més de calci i magnesi, encara que en menor proporció.

.- El potassi és necessari per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i per l’activitat muscular normal, a més d’intervenir en l’equilibri d’aigua dins i fora de la cèl·lula.

.- El fòsfor juga un paper important en la formació d’ossos i dents, igual que el calci. Tanmateix, aquest últim no s’assimila a penes en relació amb els lactis o altres aliments que són bona font d’aquest mineral. Una cosa semblant passa amb el ferro, l’absorció és molt més gran quan procedeix d’aliments orgànics.

.- El magnesi es relaciona amb el funcionament d’intestí, nervis i músculs. A més forma part d’ossos i dents, millora la immunitat i posseeix un suau efecte laxant.

FruitesMaso (68)

 

Hi ha dues varietats principals de espàrrec, el blanc i el verd.

.- Espàrrec blanc: creix sota terra, per la qual cosa, en no rebre la llum solar, no desenvolupa la clorofil·la, pigment responsable del color verd dels vegetals. Dins d’aquest grup, destaquen: la “Argentevil”, varietat gruixuda i ferma, i “Darbonne”, que són espàrrecs gruixuts d’alta productivitat.

.- Espàrrec verd: també anomenat espàrrec negre, amarg o blader “triguero”. Creix en contacte amb la llum del sol. Per tant, la clorofil·la es desenvolupa i aporta a aquesta varietat el seu color verd. Aquests espàrrecs són molt apreciats pel seu sabor i per l’època en la que estan disponibles en el mercat, que transcorre entre els mesos de novembre i març.

font: www.biosfera.cat

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Us de cookies

Aquest lloc utilitza cookies per que vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continúa navegant està consentint l'acceptació de les cookies i també l'acceptació de la nostra política de cookies, Clica l'enllaç per obtenir.més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies