Ceba Tendra, essencial a la nostra cuina

Font fotogràfica: http://elscampaners.cat/producte/ceba-tendra/
La Ceba Tendra es la ceba ideal per fer servir en amanides ja que mante molt bé totes les seves propietats.
Valor nutricional: 42 calories per cada 100 grams
Grams per ració recomanat dia: 100-150 grams
Propietats/beneficis: La ceba conté vitamines A, C, E, B1, B2 i PP. Pel seu alt contingut en diverses sals minerals és molt favorable per a la solidesa dels ossos i l’elasticitat de les artèries. El seu contingut en fòsfor facilita el treball cerebral. En els casos de depressió física o nerviosa, té una acció reconfortant gairebé immediata. Pel seu sofre, és un regenerador del sistema nerviós, de la pell i del cabell, del qual afavoreix el rebrot per fricció. La ceba és eficaç contra el restrenyiment i la falta de gana. Facilita la digestió d’aliments farinosos com les mongetes, llenties, cigrons, etc. També és un diürètic potent i un dels més actius dissolvents de l’àcid úric, fet pel qual és un antireumàtic de primer ordre.
Curiositats: La ceba és originària de diversos focus evolutius situats a l’Àsia. S’ha cultivat des de sempre a Mesopotàmia, Índia i altres països mediterranis com a hortalissa i planta medicinal i va ser introduïda pels romans fins a les regions més septentrionals d’Europa. En casos d’asma, bronquitis, grip o afeccions de les vies respiratòries poden bullir-se cebes tallades en rodanxes en una mica d’aigua i prendre el caldo que s’obté amb una mica de mel. A més, una ceba partida en rodanxes i col·locada en un platet a la capçalera del llit facilita la respiració.
Preparació i consum: Els usos culinaris de la ceba són extraordinàriament nombrosos. Es pot menjar crua, fregida, bullida, rostida; en sopes, salses, guisats i en una gran varietat de plats. La sopa de ceba per la nit assegura un son tranquil.