Navigation Menu+

Patata nova, recollida al matí

Posted on juny 11, 2013 by

Patata nova, recollida al matí, a la venda al nostre magatzem.

Trieu entre la patata groga o la patata vermella

IMG_20130611_152116

IMG_20130611_152124

 

La patata o Solanum tuberosum és un tubercle que pertany a la família Solanaceae, una planta herbàcia, vivaç, dicotiledònia, amb un sistema aeri i un altre subterrani que origina els exemplars comestibles. Les característiques d’aquests dos sistemes són:
Aeri. Està format per fulles compostes i nerviüdes, flors preferentment de colors blanc, rosat o violaci, encara que depenent de la varietat poden mostrar més diversitat; fruits en forma de baia arrodonida verdosa que grogueja amb la maduració i de mida inferior a 3 cm de diàmetre; finalment tiges gruixudes, fortes i angulosos, de tonalitats verd-marró, que en un principi posseeixen una estructura vertical (aconseguint una altura de 0,5-1 metre) però conforme avancen en alçada i edat van perdent la seva potència desenvolupant enganxats a terra.
Subterrani. Arrels fibroses fines i llargues que només s’introdueixen profundament davant sòls tous. Rizomes o tiges subterrànies que produeixen tubercles. Aquests tubercles o patates són els òrgans comestibles de la planta, formats per teixit en què s’acumulen les reserves de midó i del qual neixen els rovells o ulls. En concret la carn de la patata és suau, lleugera i molt nutritiva, amb una coloració variable que abasta des de blancs a marrons clars, mentre que la seva pell arriba tons groguencs i pot arribar, depenent de la varietat, a rosats o vermellosos.
Varietats
La classificació de les diferents varietats de patates atén factors molt variats com les característiques del tubercle, la planta, resistència a malalties o durada del cicle vegetatiu.
Amb relació als dos primers factors esmentats es tenen en compte per triar varietats les particularitats de les tiges, fulles i flors de la planta, la forma, textura de pell, ulls o gemmes, color de la pell i de la carn en els tubercles , a més de la forma, tonalitat i textura dels brots.
No obstant això un dels criteris més utilitzats per diferenciar varietats és la durada completa del cicle de cultiu
Varietats amb cicle entre cent cinquanta i dos-cents dies (tardanes).
En totes elles es distingeixen més les que posseeixen carn amb tons blanquinosos o groguencs.
Propietats nutritives i salut
La patata està formada en la seva major part per aigua (prop d’un 80%), amb una font càrrega de midó i minerals com el potassi, però el seu contingut en proteïnes o fibres és escàs. Les vitamines dels grups A, B i C també destaquen entre les substàncies que formen aquest tubercle, tot i que durant l’emmagatzematge posterior a la recol · lecció perden propietats, igual que durant la cocció.
Aquestes substàncies són beneficioses per a l’organisme ja que milloren les malalties relacionades amb els ronyons, la cistitis, prostatitis, resulten aconsellables per la seva acció diürètica-depuradora, milloren la suavitat de la pell i els problemes hepàtics o estomacals. El seu ús tòpic alleuja les ulleres o ulls cansats, cremades, blaus i fins i tot la cicatrització de les ferides.
A causa d’aquestes particularitats en la composició els especialistes en nutrició aconsellen el seu consum diari juntament amb el de verdures, amanides, llegums o purés, sempre completant la dieta amb aliments rics en proteïnes com a segon plat.

 

font : www.regmurcia.com

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Us de cookies

Aquest lloc utilitza cookies per que vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continúa navegant està consentint l'acceptació de les cookies i també l'acceptació de la nostra política de cookies, Clica l'enllaç per obtenir.més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies